Tuesday, May 25, 2010

RESEPI SAMBAL SARDIN

SALAM SEMUA,

Selama ini post Kak Sue hanya berkisar kepada rahsia-rahsia herba dan tumbuhan serta ubat-ubatan tradisional.....tapi hari ini Kak Sue nak share cara memasak sardin yang enak menggunakan SARDIN HPA.... kita rata-ratanya semua tahu cara memasak sambal sardin......mungkin bagi anak-anak gadis inilah resipi pertama yang diajar oleh ibu....SAMBAL SARDIN....istimewanya sardin HPA ialah ikan sardin yang digunakan telah dibuang perut ,dicuci dan dimasak menggunakan sos HPA juga.....yang pastinya HALAL &THOYYIBAH...mula-mula ambil beberapa biji ubi kentang dibuang kulit dan dibelah empat dan digoring hingga empok..ketepikan..kemudian tumiskan bawang besar & beberapa ulas bawang putih biarkan sehingga layu dan wangi baunya....kemudian masukan cili kisar....sukatan ikut cita rasa anda.....selepas cili agak garing dan cukup masak barulah dimasukan SARDIN HPA....perlahankan api biarkan mendidih...kemudian masukan semula ubi kentang tadi serta beberapa hirisan buah tomato.....sambal ini tidak perlu ditambah asam jawa kerana rasanya telah cukup asamnya....cuma tambahlah sedikit garam......yummi masakan tanpa msg ( monosodium glutemate).....cubalah hari ini pasti anak-anak & anda sendiri merasai kelainannya.......
Selepas makan & mencuci tangan cuba anda cium bau ditangan anda....yang pasti tidak ada bau yang kuat dari sardin tadi kerana jika kita makan sardin yang biasa terdapat dipasaran baunya agak melekat dijari-jari anda........kerana apa???? sardin yang diluar sana dimasak dengan isi perutnya sekali jadi dari segi hukum syarak sudah pastilah bernajis....nauzubillah......
Sambal Sardin sangat enak dimakan dengan nasi putih atau dengan roti terutama sekali jika membawa keluarga bersantai berkelah ditepian tasik.....aduhai indahnya!!!!!!



SARDIN HPA TIDAK DITAMBAH DENGAN MSG..........dapatkan hari ini juga anda pasti merasa kelainannya.....

No comments:

Post a Comment