Saturday, December 24, 2011

ROSELLE....MERAHNYA MENYALA UMPAMA DARAH YANG MERAH....

Assalamualaikum WBT,
Roselle atau nama saintifiknya "HIBISCUS SAFDARIFFA" satu nama yang cantik secantik bunga raya yang merah menyala jadi kebanggaan bunga kebangsaan negaraku........

Hibiscus Safdariffa berasal dari negara bercuaca panas iaitu SUDAN...dari kajian saintifik kandungan nutrien utama dalam roselle ini ialah VITAMIN C .....vit C amat penting bagi membantu tubuh badan manusia dari dijangkiti penyakit...bagi pesakit kanser perlu mengambil sekurang-kurangnya 1,000mg sehari vit C bagi mencegah pembiakan sel kanser.....begitulah pentingnya VITAMIN C..........dari kajian didapati vit c yang terdapat didalam roselle 20 kali ganda dari orange/citrus!!!!! yang anihnya kenapa roselle tidak sepopular orange.

Najitahnya roselle berasal dari Negara Sudan sebuah negara Islam sudah pastilah 'mereka' tidak akan memperakukan roselle untuk vit c........bila sebut vit c kita terbayangkan orange & bila kita sebut orange pula terbayangkan vit c....begitu sinonimnya.........kalaulah vit c itu roselle dan bila sebut roselle teringatkan vit c maka sudah pasti SUDAN MENJADI SALAH SATU NEGARA YANG KAYA DIDUNIA..........

Lihatlah dahannya juga berwarna kemerah-merahan maka bermakna tumbuhan ini sangat berkhasiat untuk menghasilkan darah.........                                                


Lihat warna jusnya merah menyala maka hukum alam menyatakan bahawa roselle itu sangat baik menambahkan darah bagi mereka yang mengalami anemia.....dan bagi mereka yang sering sakit........insyallah.....

Lihat lagi daunnya sejenis daun asam sangat enak dicampurkan dalam masakan kari..........

Rasanya yang masam seakan-akan minuman ribena maka itulah pokok ini juga dipanggil "ASAM PAYA"...........   Jem roselle juga sedap rasanya dan boleh dijadikan hiasan kek menggantikan strawberry yang lazim digunakan orang........                                                                                                                                                       

No comments:

Post a Comment